Woonzorgcentrum

Woonvormen

De bewoners van het woonzorgcentrum Zilvervogel te Rekkem verblijven op diverse locaties op de site: 

  • de nieuwbouw 
  • de oud myrthe gelegen langs P. Coulonstraat
  • de zorgmodule gelegen langs K. Vinckestraat 
  • de oudbouw 

Op deze verschillende locaties wordt gewerkt met kleinschalige woonvormen waarbij elk woonvorm ruimte biedt voor verschillende ontmoetingsplaatsen. 

Voor wie zijn de kleinschalige woonvormen?

Ouderen met dementie én nood aan extra structuur en ondersteuning verblijven op de beschermde woonvorm op het derde verdiep (gelegen in de oud- en nieuwbouw). Hier streven we naar een herkenbare, huiselijke omgeving om ouderen die het moeilijk hebben met oriëntatie in tijd en ruimte zo goed mogelijk te begeleiden. Op deze beschermde afdeling is onze hond Bobke aanwezig. Bobke is een vaste schakel in de zorg geworden en wordt door medewerkers, bewoners en bezoekers graag gezien.

Binnen Zilvervogel blijft de bewoner met dementie bovenal mens. Voor elke bewoner wordt gezocht naar een passende rol en daginvulling. Dit doen we niet alleen. Samen met de familie wordt bij de opname ‘mijn verhaal’ uitgewerkt waarbij specifieke kernmerken, interesses en gewoontes van de bewoner geformuleerd worden. Wonen en leven op de kleinschalige woonzorgdiensten gebeurt zo normaal mogelijk. Het team van medewerkers handelt vanuit kennis over dementie. Medewerkers, vrijwilligers en familieleden krijgen de nodige handvaten aangereikt tijdens diverse info- en vormingsmomenten.

Voor wie zijn de andere woonvormen?

Ouderen die vanuit een fysische; of psychische zorgvraag of vanuit dementie intensieve ondersteuning nodig hebben tijdens het wassen, kleden, verplaatsen, eten en/of toiletbezoek kunnen op de andere woonvormen terecht gelegen in de zorgmodule en op het gelijkvloers, eerste en tweede verdieping van de gebouwen. Ook hier wordt volop ingezet om in dialoog met de bewoner (en zijn familie) op zoek te gaan naar passende antwoorden op de zorg- en ondersteuningsvragen. 

Elke woonvorm is uitgerust met een living waar individuele activiteiten en groepsactiviteiten plaatsvinden. Op elke woonvorm staat een wooncoach in voor de aangename sfeer en voor het aanbieden van een zinvolle dagbesteding. Bewoners kunnen in de aangepaste badkamers genieten van een ruim hoog-laagbad. 

In de zithoekjes verspreid over het woonzorgcentrum kan u in alle rust een boek lezen of een praatje slaan met medebewoners en bezoekers. Verdwijnen de wolken en komt de zon eens piepen, dan kan u een luchtje scheppen op uw individuele balkon, het gemeenschappelijke terras of de tuin. 

Binnen onze woonvormen willen wij een huiselijke en warme sfeer creëren waar de bewoners in alle comfort kunnen wonen en leven.