Assistentiewoningen

Diensten

Naast een aangepaste infrastructuur biedt Zilvervogel ondersteuning aan de bewoners van de assistentiewoningen op diverse vlakken. 

Dagelijks georganiseerde zorg

De bewoner kiest zelf welke organisatie instaat voor zijn ondersteuning zoals thuisverpleging, gezinshulp, poetsdienst, boodschappendienst … De sociale dienst van het woonzorgcentrum Zilvervogel kan indien nodig de gids zijn in het zorglandschap door de nodige contacten te leggen om de thuiszorg te organiseren, hulp te bieden bij het invullen van administratieve formaliteiten, ... .

Oproepbare zorg in noodsituatie

Bewoners kunnen op elk ogenblik van de dag (24u/7d) een noodoproep plaatsen. Medewerkers vanuit het woonzorgcentrum beantwoorden meteen deze oproep en indien nodig komen zij bij de bewoner langs en ondernemen de nodige stappen. De assistentiewoningen zijn ook voorzien van een aanwezigheidsdetectie. Indien een bewoner langdurig niet aanwezig is geweest in de badkamer ontvangen de medewerkers een verwittiging en komen ze langs in de woning.

Wordt de zorg te groot, dan is het overschakelen naar een definitief verblijf in ons woonzorgcentrum mogelijk. Bewoners uit de assistentiewoning hebben voorrang bij opname in het woonzorgcentrum.

Psychosociale zorg

Kampt de bewoner met psychosociale problemen zoals eenzaamheid, depressie… dan zoeken onze medewerkers samen met u en eventueel de familie en/of huisarts naar een geschikte oplossing. Vanuit de deskundigheid aanwezig in het team van Zilvervogel, worden ook op vraag van de bewoner gesprekken gevoerd en antwoorden geboden m.b.t. levensvragen, vroegtijdige zorgplanning en wilsverklaring.

Lichaamsverzorging

Bewoners van de assistentiewoningen kunnen

 • maandelijks gratis naar de gezondheidsconsultaties. Een verpleegkundige van het woonzorgcentrum neemt enkele parameters gelinkt aan uw gezondheid zoals bloeddruk, hartslag, glycemie …  De gezondheidsconsultatie is steeds gekoppeld aan een activiteit van het lokaal dienstencentrum of het woonzorgcentrum
 • hulp krijgen bij het bestellen van incontinentiemateriaal via een website
 • genieten van een hoog- laag-bad in het woonzorgcentrum onder begeleiding van de eigen thuisverpleegkundige (€ 5) of onder begeleiding van een medewerker van het woonzorgcentrum (€ 10)
 • een afspraak maken bij de kapsters en pedicure in het woonzorgcentrum
 • elke namiddag gratis gebruik maken van de fitnessruimte in het woonzorgcentrum. Bewegen is belangrijk om uw mobilisatie optimaal te onderhouden en dat stimuleren we ook bij de bewoners van onze assistentiewoningen. 
Ondersteunende diensten
 • Advies m.b.t. valpreventie en ergonomie: een ergotherapeut kan bij de inrichting van uw woning gratis advies verlenen 
 • Deelnemen aan activiteiten georganiseerd door Zilvervogel exclusief voor de bewoners van de assistentiewoningen 
 • Deelnemen aan de activiteiten georganiseerd in het woonzorgcentrum en het lokaal dienstencentrum. Sommige activiteiten zijn betalend.
 • Technische dienst inroepen voor technische defecten aan de woning 
 • Bij dringende nood aan hulpmiddelen kan u mits betalen van een waarborg en voor een korte periode hulpmiddelen ontlenen bij het woonzorgcentrum. Voorbeelden van hulpmiddelen: rolwagen, mobiele eettafel, krukken … 
 • Ondersteuning (informatie en wegwijs maken) bij het aanvragen van hulpmiddelen zoals een rolwagen
 • Maaltijden (ontbijt, lunch en avondmaal) kunnen op aanvraag geleverd worden in uw woning.
Gebruiken van een zaal voor speciale gelegenheden

Viert u een speciale gelegenheid? Het woonzorgcentrum beschikt over een zaaltje waar u familie en vrienden in alle rust kan ontvangen. Tijdig reserveren is aangewezen. Eén maal per jaar wordt dit gratis aangeboden aan de bewoners van de assistentiewoningen. Komt u graag vaker samen? Voor de voorwaarden kan u contact opnemen met de medewerker aan het onthaal of via e-mail naar info.rekkem@zilvervogel.be.

De zorgfilosofie van Zilvervogel is elke bewoner zolang mogelijk laten wonen in zijn/haar vertrouwde omgeving. Is die vertrouwde omgeving één van onze assistentiewoningen, dan bieden we de bewoners de nodige zorg en ondersteuning aan om hun gewoontes te onderhouden.